08-11-2026, 01:47 PM
ZIT KUTUPLAR BİRBİRİNİ ÇEKER RİSALESİ (Genişletilmiş ve Düzenlenmiş Versiyon)
Konu: Zıt Kutupların Çekimi, Sembolizm, Ayrılık ve Kavuşma, Vahdet-i Vücud ve Manevi Birlik
Müellif: Karoglan (Başağaçlı Raşit Tunca)
Derleyen ve Genişleten: [Sizin Adınız]
BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ - ŞARKI VE SEMBOL
Selamun Aleyküm,
Bu risale, "Kan ve Gül" şarkısındaki gibi, sırt sırta dönmüş iki sevgili sembolü üzerinden, zıt kutupların çekimini ve aşkın gizemini anlatır. Karoglan'ın logosundaki "ЯR" harfi, bu derin anlamın bir yansımasıdır.
"Benim logoda böyle, sırt sırta dönmüş iki sevgili."
Bu sembol, aynı zamanda evrenin temel yasalarından birini, yani zıt kutupların birbirini çekmesi yasasını temsil eder. Rus alfabesindeki ters R (Я) ile Latin alfabesindeki R ®, sırt sırta duran iki figür gibidir. Biri diğerine bakar gibi görünse de aslında birbirlerine sırtlarını dönmüşlerdir. Bu, aynı anda hem yakınlığı hem de uzaklığı, hem çekimi hem de itimi simgeler.
İKİNCİ BÖLÜM: ЯR HARFİ VE ZIT KUTUPLAR
Karoglan, "ЯR" harfi üzerinden zıt kutupların çekimini anlatır:
"Benim evimin yönü batıya bakarken, senin evin doğuya bakıyorsa, işte 'ЯR'nin biri ben, biri sen."
Bu Ne Anlama Gelir?
"İki zıt ve iki çekici kuvvet, ama sen ne kadar beni, ben seni çeksem de sırt sırtayız, yüz yüze değil. Belki ondandır bu ayrılık ve kavuşamamalar."
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ЯR'DEN PP'YE - YÜZ YÜZE GELMEK
Karoglan, "ЯR" harfinin dönüşümüyle yüz yüze gelme fikrini anlatır:
"Halbuki benim ev batıya, senin ev doğuya bakınca, biz ikimiz zıt olmamıza rağmen yüz yüze bakıyoruz demek olur. ЯR'nin bacağını al, iki P yüz yüze P, yani popolar ise bir alta doğru, biri üste doğru, yani biz kavuşmuşuz ezelde, haberimiz yok beeeee!"
Bu Ne Anlama Gelir?
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: GÜNEŞ VE İKİZ - ŞEMSE VE MEVLANA
Karoglan, sembolizmi daha da derinleştirir ve Mevlana'ya gönderme yapar:
"P'deki yarım daireler, güneşimin yarısını temsil ediyor. Benimki ile seninki bir araya gelirse, şemse şemse karışınca, Mevlana'nın dediği gibi şumuuuus oluruz!"
Bu Ne Anlama Gelir?
"Şurda güneşe (şumuuuus olmaya) ne kaldı ki?"
Karoglan, bu birliğe, bu tamamlanmaya çok az kaldığını ima eder. Ayrılık perdesi kalkmak üzeredir.
BEŞİNCİ BÖLÜM: UYARI - YORUM VE ANLAYIŞ
Risalenin sonunda Karoglan, önemli bir uyarıda bulunur:
"Ey ziyaretçi! Bu sadece bir yorumdur, kişilerle alakalandırmayınız lütfen. O hal üzeri olan kimseler elbet anlayacaktır işin ciddiyatını ve vehmini."
Bu Ne Anlama Gelir?
ALTINCI BÖLÜM: SONUÇ - ZITLIKLARIN BİRLİĞİ
Bu Risale Bize Ne Anlatıyor?
Hayat, zıt kutupların dansıdır. Sen ve senin zıttın, aslında aynı bütünün iki parçasısınız. Ayrı görünseniz de, özde birsiniz. Bu birliği görmek, kavuşmanın, tamamlanmanın ve huzurun anahtarıdır. Tıpkı "ЯR"nin "PP"ye dönüşüp, iki "P"nin bir güneş oluşturması gibi, siz de zıtlıklarınızda birleşip, kendi güneşinizi yaratabilirsiniz.
Selametle kalın.
Bir Karoglan Risalesi (20.07.2018 tarihli orijinal metinden uyarlanmış, düzenlenmiş ve genişletilmiştir.)
Kar©glan | Başağaçlı Raşit Tunca | Schrems, 20.07.2018
Konu: Zıt Kutupların Çekimi, Sembolizm, Ayrılık ve Kavuşma, Vahdet-i Vücud ve Manevi Birlik
Müellif: Karoglan (Başağaçlı Raşit Tunca)
Derleyen ve Genişleten: [Sizin Adınız]
BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ - ŞARKI VE SEMBOL
Selamun Aleyküm,
Bu risale, "Kan ve Gül" şarkısındaki gibi, sırt sırta dönmüş iki sevgili sembolü üzerinden, zıt kutupların çekimini ve aşkın gizemini anlatır. Karoglan'ın logosundaki "ЯR" harfi, bu derin anlamın bir yansımasıdır.
"Benim logoda böyle, sırt sırta dönmüş iki sevgili."
Bu sembol, aynı zamanda evrenin temel yasalarından birini, yani zıt kutupların birbirini çekmesi yasasını temsil eder. Rus alfabesindeki ters R (Я) ile Latin alfabesindeki R ®, sırt sırta duran iki figür gibidir. Biri diğerine bakar gibi görünse de aslında birbirlerine sırtlarını dönmüşlerdir. Bu, aynı anda hem yakınlığı hem de uzaklığı, hem çekimi hem de itimi simgeler.
İKİNCİ BÖLÜM: ЯR HARFİ VE ZIT KUTUPLAR
Karoglan, "ЯR" harfi üzerinden zıt kutupların çekimini anlatır:
"Benim evimin yönü batıya bakarken, senin evin doğuya bakıyorsa, işte 'ЯR'nin biri ben, biri sen."
Bu Ne Anlama Gelir?
- ЯR Harfi: Bu iki harf, birbirinin ayna görüntüsü gibidir. Biri doğuya, diğeri batıya bakar. Bu, iki farklı yönü, iki farklı kutbu simgeler.
- Batı ve Doğu: İki zıt yön. Biri batıya (gün batımına), diğeri doğuya (gün doğumuna) bakar. Bu zıtlık, bir çekim alanı oluşturur.
- Mıknatıs Yasası: Tıpkı mıknatısta olduğu gibi, aynı kutuplar iter, zıt kutuplar çeker. Negatif ve pozitif, birbirini tamamlar.
"İki zıt ve iki çekici kuvvet, ama sen ne kadar beni, ben seni çeksem de sırt sırtayız, yüz yüze değil. Belki ondandır bu ayrılık ve kavuşamamalar."
- Sırt sırtalık, birbirini görememeyi, yüzleşememeyi, tam kavuşamamayı simgeler.
- İki kutup birbirini çeker ama aynı zamanda bir mesafe vardır. Bu mesafe, aşkın, özlemin ve arzunun kaynağıdır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ЯR'DEN PP'YE - YÜZ YÜZE GELMEK
Karoglan, "ЯR" harfinin dönüşümüyle yüz yüze gelme fikrini anlatır:
"Halbuki benim ev batıya, senin ev doğuya bakınca, biz ikimiz zıt olmamıza rağmen yüz yüze bakıyoruz demek olur. ЯR'nin bacağını al, iki P yüz yüze P, yani popolar ise bir alta doğru, biri üste doğru, yani biz kavuşmuşuz ezelde, haberimiz yok beeeee!"
Bu Ne Anlama Gelir?
- ЯR'den PP'ye: Я ve R harflerinin bacakları (çapraz çizgileri) kaldırıldığında, geriye iki "P" harfi kalır. İki "P" yüz yüze getirildiğinde, birbirine bakan iki yarım daire oluşur.
- Yüz Yüze Olmak: Bu, kavuşmayı, birleşmeyi, bütünleşmeyi simgeler.
- Ezelde Kavuşma: Bu kavuşma, zamanın ötesinde, ezelde (başlangıçtan beri) olmuştur. Biz sadece bunun farkında değiliz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: GÜNEŞ VE İKİZ - ŞEMSE VE MEVLANA
Karoglan, sembolizmi daha da derinleştirir ve Mevlana'ya gönderme yapar:
"P'deki yarım daireler, güneşimin yarısını temsil ediyor. Benimki ile seninki bir araya gelirse, şemse şemse karışınca, Mevlana'nın dediği gibi şumuuuus oluruz!"
Bu Ne Anlama Gelir?
- Güneş (Şems): Mevlana'nın manevi hocası Şems-i Tebrizi, "güneş" anlamına gelir. Mevlana, Şems'te kendi kayıp yarısını, kendi ikizini bulmuştur.
- İki Yarım Bir Güneş: İki "P" birleşince, tam bir daire (güneş) oluşur. Bu, iki zıt kutbun birleşerek tamamlanmasıdır.
- Şemse Şemse Karışmak: İki güneşin (iki aşığın, iki kutbun) birbirine karışması, bir olmasıdır.
"Şurda güneşe (şumuuuus olmaya) ne kaldı ki?"
Karoglan, bu birliğe, bu tamamlanmaya çok az kaldığını ima eder. Ayrılık perdesi kalkmak üzeredir.
BEŞİNCİ BÖLÜM: UYARI - YORUM VE ANLAYIŞ
Risalenin sonunda Karoglan, önemli bir uyarıda bulunur:
"Ey ziyaretçi! Bu sadece bir yorumdur, kişilerle alakalandırmayınız lütfen. O hal üzeri olan kimseler elbet anlayacaktır işin ciddiyatını ve vehmini."
Bu Ne Anlama Gelir?
- Sembolik Anlatım: Bu risale, kişisel bir ilişkiyi değil, evrensel bir yasayı, manevi bir hakikati anlatır.
- Anlayana: Bu tür sembolik ve mistik anlatımlar, herkes tarafından anlaşılmayabilir. Ancak o hal üzerinde olanlar, o derinliği yakalayanlar, mesajı alacaktır.
- Vehim ve Ciddiyet: Konunun ciddiyetini ve aynı zamanda hayal gücüne (vehme) dayalı yönünü vurgular.
ALTINCI BÖLÜM: SONUÇ - ZITLIKLARIN BİRLİĞİ
Bu Risale Bize Ne Anlatıyor?
- Zıt Kutuplar Çeker: Evrenin temel yasalarından biri, zıt kutupların birbirini çekmesidir. Bu yasa, fizikten metafiziğe, aşktan maneviyata her alanda geçerlidir.
- Ayrılık, Kavuşmanın Habercisidir: Sırt sırtalık, yüz yüze gelmemenin özlemini doğurur. Ayrılık, kavuşmanın temel koşuludur.
- Tamamlanma: Her zıt kutup, aslında bir bütünün yarısıdır. İki zıt, bir araya gelerek tamamlanır.
- Sembolizm: Harfler, şekiller ve semboller, derin anlamları ifade etmek için güçlü araçlardır. "ЯR" ve "PP" harfleri, bu anlamın somutlaşmış halidir.
- Mevlana ve Şems: Aşkta birlik, bireysel benliklerin eriyip, daha büyük bir bütünde (güneşte) birleşmesidir.
- Farkındalık: Ezelde var olan bu birlik, çoğu zaman unutulur. Amaç, bu birliği hatırlamak ve farkındalıkla yaşamaktır.
Hayat, zıt kutupların dansıdır. Sen ve senin zıttın, aslında aynı bütünün iki parçasısınız. Ayrı görünseniz de, özde birsiniz. Bu birliği görmek, kavuşmanın, tamamlanmanın ve huzurun anahtarıdır. Tıpkı "ЯR"nin "PP"ye dönüşüp, iki "P"nin bir güneş oluşturması gibi, siz de zıtlıklarınızda birleşip, kendi güneşinizi yaratabilirsiniz.
Selametle kalın.
Bir Karoglan Risalesi (20.07.2018 tarihli orijinal metinden uyarlanmış, düzenlenmiş ve genişletilmiştir.)
Kar©glan | Başağaçlı Raşit Tunca | Schrems, 20.07.2018