Raşit Tunca Board

Tam Sürüm: Karoglan ın Ramazan Risalesi
Şu anda içeriğimizin sadeleştirilmiş bir sürümünü görüntülüyorsunuz. Tam sürümü görüntüleyin ve uygun biçimlendirmeyi kullanın.
RAMAZAN RİSALESİ (Genişletilmiş ve Düzenlenmiş Versiyon)
Konu: Ramazan'ın Gerçek Anlamı, Açlık ve Yokluğun Hikmeti, Zıtlıkların Dengesi, Şükür Bilinci ve İsraf
Müellif: Karoglan (Başağaçlı Raşit Tunca)
Derleyen ve Genişleten: [Sizin Adınız]

BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ - RAMAZAN ALGISI
Selamun Aleyküm,
Estağfirullah,
Yıllardır Müslümanlar Ramazan'a medhiyeler dizmişler, "hoş geldinler, merhabalar, güle güle, elvedalar" neredeyse kırmızı halı serecekler önüne. Halbuki Ramazan nedir, ne değildir? İnsanoğlu bunu anlamamış. Açlık, fakirlik, yokluk, kıtlık demektir Ramazan.
"Ramazan nedir? Açlık, fakirlik, yokluk, kıtlık demek Ramazan."
Ramazan, hoş geldinlerle ve elvedalarla anılacak bir misafir değil; insanın kendi nefsini, nimetlerin kıymetini ve Allah'a olan şükrünü derinlemesine idrak etmesi için verilmiş ilahi bir fırsattır.

İKİNCİ BÖLÜM: KUR'AN'IN MESAJI - SABIR VE İMTİHAN
Karoglan, Bakara Suresi 155. ayet ile Ramazan'ın özünü hatırlatır:
"Ve le nebluvennekum bi şey'in minel havfi vel cûi ve naksın minel emvâli vel enfusi ves semerât, ve beşşiris sâbirîn"
Anlamı: "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele." (Bakara Suresi, 155)
Bu Ayetin Mesajı:

1. İmtihan: Hayat, korku, açlık, mal kaybı, can kaybı ve ürün kaybı ile bir imtihandır.
  2. Açlık: Ramazan'daki açlık, bu imtihanın bir parçasıdır.
  3. Sabır: Bu imtihanlara sabredenler müjdelenmiştir.
  4. Dünya Hayatı: Dünya, rahat ve konfor yeri değil, imtihan yeridir.
Karoglan'ın Yorumu: Ramazan, bu imtihanın yıllık bir hatırlatıcısıdır. Allah, "Bak sana ekmek verdim, rızık verdim, su verdim. Onları veren benim. Onları alırsam, bak Ramazan'daki gibi aç kalırsın, fakirliğe düşersin" der.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ZITLIKLARIN HİKMETİ - KIYMET BİLMEK
Karoglan, zıtlıkların önemini vurgular:
"Her şey zıttı ile kaim. Ekmek ve su gibi nimetlerin kıymetini, eksildiğinde veya yokluğunda daha iyi anlamış oluruz."
Bu Ne Anlama Gelir?
  • Açlık: Tokluğun kıymetini öğretir.
  • Susuzluk: Suyun kıymetini öğretir.
  • Yokluk: Varlığın kıymetini öğretir.
  • Fakirlik: Zenginliğin kıymetini öğretir.
Ramazan'ın Amacı: Allah, Ramazan ile insanlara nimetlerin kıymetini öğretir. "Bunları sana ben verdim, benim verdiklerime şükret, kıymetini bil, israf etmeden ye iç, güzelce yaşa" der.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: İSRAFIN YASAKLANMASI
Karoglan, Araf Suresi 31. ayet ile israf konusunu hatırlatır:
"Kulû veşrebû ve lâ tusrifû, innehu lâ yuhıbbul musrifîn"
Anlamı: "Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." (Araf Suresi, 31)
Karoglan'ın Yorumu:
"Ramazan diye sahurda mideyi tıka basa doldurup, acıkmayan diye her şeyden yiyip, sonra susamayan diye çay içip nane yiyip akşama kadar acıkmadan susamadan durup, bir de ben oruçum diye gezmek değildir ki orucun gayesi."
Oruç Ne Değildir?

1. Sahurda Tıka Basa Yemek: Oruç, gün boyu acıkmamak için mideyi doldurmak değildir.
  2. Susamamak İçin Önlem Almak: Oruç, su içmemekten kaçınmak için çay ve nane gibi susuzluğu azaltan şeylere yüklenmek değildir.
  3. Gösteriş: Oruç, "ben oruçluyum" diye gezmek değildir.
Oruç Nedir?
Oruç, yokluğu yaşayarak varlığın kıymetini anlamak, nimetlere şükretmek ve israftan kaçınmaktır.

BEŞİNCİ BÖLÜM: AİLE VE EŞLERİN KIYMETİ
Karoglan, orucun sadece yeme içme ile sınırlı olmadığını, aile ve eşler konusunda da benzer bir hikmeti olduğunu belirtir:
"Karın ile yatma ne demek? Yine o da zıttı ile kaim. Size eşler verdim, çocuklar verdim, aile verdim. Bak Ramazan'daki gibi sizi bunlardan mahrum edersem, zor durumda kalırsın, elinkilere göz dikersin. Eşinin kıymetini bil, çoluk çocuğun ailenin kıymetini bil!"
Bu Ne Anlama Gelir?
  • Cinsel Perhiz: Oruç, gündüzleri cinsel ilişkiden uzak durmayı emreder.
  • Kıymet Bilme: Bu perhiz, eşlerin birbirlerine olan ihtiyacını, sevgisini ve kıymetini hatırlatır.
  • Mahrumiyet: Eğer Allah, eşleri ve aileyi tamamen yok etseydi, insanın ne kadar zor durumda kalacağını düşünmesini sağlar.
Ders: Ramazan, sadece midenin değil, tüm nefsani arzuların kontrol altına alınmasıdır. Bu sayede insan, Allah'ın kendisine verdiği her nimete şükreder.

ALTINCI BÖLÜM: RAMAZAN'IN GAYESİ - ŞÜKÜR BİLİNCİ
Karoglan, Ramazan'ın asıl gayesinin şükür bilinci olduğunu vurgular:
"Ramazan'ın gayesi ve manası: sadece verdiğim (Rabbimizin verdiği) nimetlerin kıymetini bilin demek."
Peki, bu anlamaya bir kere yeter mi?
"Bunu tek bir seferde anladıysan, artık oruç falan tutmana gerek yok kardeşim, cennette oruç namaz hac zekat ve benzeri insanları meşakkete sokacak hiçbir şey yok."
Bu Ne Anlama Gelir?
  • Dünya Hayatı: Dünya, imtihan yeridir. İmtihanlar, insanın olgunlaşması ve Allah'a yaklaşması içindir.
  • Cennet: Cennette zorluk yoktur. Orada oruç, namaz, hac, zekat gibi meşakkatli ibadetler yoktur.
  • Amaç: Dünyadaki ibadetlerin amacı, insanı cennete layık hale getirmektir. Eğer insan, Ramazan'ın mesajını bir kere anlayıp hayatına tatbik ederse, o meşakkatli ibadetlere artık ihtiyaç kalmaz.
Önemli Uyarı: Bu, orucu terk etmek anlamına gelmez. Bu, orucun ruhunu, manasını ve amacını anlamak ve onu hayatın her alanına yansıtmaktır.

YEDİNCİ BÖLÜM: CENNET TASVİRİ - NİHAİ HEDEF
Karoglan, Hicr Suresi 45-48. ayetlerle cennetteki nihai hedefi hatırlatır:
"İnnel muttekîne fî cennâtin ve uyûn. Udhulûhâ bi selâmin âminîn. Ve neza'nâ mâ fî sudûrihim min gıllin ıhvânen alâ sururin mutekâbilîn. Lâ yemessuhum fîhâ nasabun ve mâ hum minhâ bi muhrecîn."
Anlamı: "Şüphesiz Allah'a karşı gelmekten sakınanlar, cennetler içinde ve pınarlar başındadır. Onlara, 'Girin oraya esenlikle, güven içinde' denilir. Biz, onların kalplerindeki kini söküp attık. Artık onlar sedirler üzerinde, kardeşler olarak karşılıklı otururlar. Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz, onlar oradan çıkarılacak da değillerdir." (Hicr Suresi, 45-48)
Bu Ayetlerin Mesajı:

1. Muttakiler: Allah'tan sakınanlar (takva sahipleri) cennettedir.
  2. Esenlik: Cennet, esenlik ve güven yurdudur.
  3. Kin Yok: Kalplerdeki kin, nefret ve kıskançlık sökülüp atılmıştır.
  4. Kardeşlik: İnsanlar, kardeşler olarak karşılıklı otururlar.
  5. Yorgunluk Yok: Orada hiçbir yorgunluk, meşakkat ve zorluk yoktur.
  6. Ebediyet: Oradan çıkarılmayacaklardır, sonsuz huzur vardır.
Ders: Dünyadaki tüm zorluklar, ibadetler, meşakkatler, cennetteki sonsuz huzura ulaşmak içindir. Ramazan da bu yolda bir durak, bir uyarı ve bir hatırlatmadır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM: SONUÇ - RAMAZAN'IN ÖZÜ
Bu Risale Bize Ne Anlatıyor?

1. Ramazan, Açlık ve Kıtlık Demektir: Ramazan, zorluklarla gelir. Ama bu zorluk, nimete ulaşmanın ve şükrün kapısıdır.
  2. İmtihan ve Sabır: Ramazan, Allah'ın bir imtihanıdır. Bu imtihanda sabredenler müjdelenir.
  3. Zıtlıkların Hikmeti: Her şey zıddı ile kaimdir. Açlık, tokluğun; yokluk, varlığın kıymetini öğretir.
  4. İsraf Yasaktır: Oruç, israf etmeyi önlemek, nimetlerin kıymetini bilmek içindir.
  5. Ailenin Kıymeti: Oruç, eşlerin, ailenin ve çocukların kıymetini hatırlatır.
  6. Şükür Bilinci: Ramazan'ın asıl gayesi, Allah'ın verdiği nimetlere şükretmektir.
  7. Cennet Hedefi: Tüm ibadetlerin amacı, cennette sonsuz huzura kavuşmaktır.
  8. Fasa Fiso'lar: "Hoş geldinler" ve "elvedalar", Ramazan'ın özünü anlamayanların süslemeleridir.
Ey Kardeşim!
Ramazan, bir aylık perhiz değil, ömür boyu sürecek bir bilinçtir. Açlığı ve yokluğu yaşayarak, sahip olduklarının kıymetini anlarsın. İsraf etmezsin, eşine ve ailene kıymet verirsin. Ve en önemlisi, sana bu nimetleri bahşeden Rabbine şükredersin. Unutma, Ramazan'ın özü, "Elhamdülillah" diyebilmektir.

Selametle kalın.
Bir Karoglan Risalesi (9 Mayıs 2020 tarihli orijinal metinden uyarlanmış, düzenlenmiş ve genişletilmiştir.)
Başağaçlı Raşit Tunca