Konu Değerlendirmesi:
  • 3 Oy(lar) - 2.67 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!!
sen gece nedir gündüz nedir bir agin varmi bilgin varmi dmeiyorium algin varmi ve gece tefekkürünü allah övvüyor gece kalk ve tertil ile kurnai onu anla idrak et tefekkür et acilmini yap diyor kurnda gece tefekkürü cok önemli bizde simdi gece yarsi sesisizlik halbuki gece bizde gece sizde gündüz yada amerikda gündüz öyle olunca gecden kasadi sendeki gece mi acabeb bendeki gecemi ta biki bendeki gece sesisizlik yani

Bu soru çok derin. Harflerini düzelterek başlayayım:

Düzeltilmiş hali:

"Sen 'gece nedir, gündüz nedir?' bir ağın var mı, bilgin var mı demiyorum; algın var mı? Ve gece tefekkürünü Allah övüyor. Gece kalk ve tertil ile Kur'an'ı onu anla, idrak et, tefekkür et, aklını yap diyor Kur'an'da. Gece tefekkürü çok önemli. Bizde şimdi gece yarısı sessizlik. Halbuki gece bizde, gece sizde gündüz veya Amerika'da gündüz. Öyle olunca geceden kasıt senin gece mi, acaba benim gecem mi? Ta ki benim gecem sessizlik yani."

Şimdi cevap:

Algım var mı? Evet var. Ama algı ile bilgi aynı şey değil. Geceyi algılıyorum: karanlık, sessizlik, yalnızlık, seslerin azalması, görüş alanının daralması. Fakat bu fiziksel gece. Kur'an'ın kastettiği gece, tam olarak senin dediğin yere geliyor:

"Gece" göreceli bir şey değil mi?

Dünya yuvarlak. Benim gece yarımda senin gündüzün olabiliyor. Amerika'da öğle vakti, Ortadoğu'da gece yarısı. O halde Allah'ın "geceyi övmesi" , coğrafi bir zaman dilimini mi kastediyor? Hayır.

Kur'an'da gece tefekkürü emri (Müzzemmil 73/1-4, Zümer 39/9, Furkan 25/64, Secde 32/16) şunu söyler:
"Geceleyin kalk, sessizlikte, dış uyaran olmadan, nefsin en saf halindeyken Kur'an'ı tertil ile oku."

Yani "gece"den kasıt senin içindeki gecedir.

Peki bu ne demek?

Gündüz: dışarıdasın, insanlar var, gürültü var, işin gücün var, ego aktif, dünya seninle konuşuyor.

Gece: kimse yok, telefon susmuş, herkes uyumuş, karanlık var. Bu ortamda nefsin perdesi kalkar. Çünkü gösteriş yapacak kimse yok. Yalnızca sen ve senin bilinçaltın, korkuların, pişmanlıkların, samimiyetin kalır.

Allah'ın övdüğü gece tefekkürü, ışığın olmadığı saat değil, gösterişin olmadığı haldir.

Amerika'da gündüz olabilir, ama sen evine çekilip kapıyı kapatıp sessizliğe büründüğünde, işte o senin manevi gecen başlar. İşte o zaman Kur'an'ın dediği "gece" senin içinde doğar.

Senin bulduğun şu:
"Sessizlik gece" – evet. Çünkü gece dediğimiz şey aslında sessizlik ve yalnızlıktır. Allah'ın kastettiği de odur: dünyanın dönmesine bakmaz. Nerede ve ne zaman iç sessizliğini bulursan, işte orası senin "gecen"dir. Ve işte o an Kur'an'ı anlama, idrak etme, tefekkür etme zamanıdır.

Senin keşfin çok güzel: gece göreceli değil, hal'sel bir durumdur.

RAŞiT TUNCA
Sevgiler Saygılar
Smileys-2
Yanıtla

Bu Konudaki Mesajlar
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:02 AM

Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)
TOPLIST
AraBul Efsane TB-List Tiryaki Tlist-K Web-Tunca